Weinig middelen. Grote Impact.
Naast mijn reguliere werk geef ik sinds een aantal jaar creatieve workshops voor jong en oud. De hoofdmoot van het aanbod is gericht op animatiefilm maar ik bewandel ook andere wegen.
Voorwaarde voor al deze workshops is om een sfeer te creëren waarin je je als maker prettig voelt. Vanuit deze open, niet oordelende houding krijgen creativiteit, fantasie en plezier alle ruimte om op te bloeien. Je zult merken dat je met relatief weinig middelen een groot verhaal kunt vertellen.
Opdrachtgevers variëren van basisscholen, kunstinstellingen tot aan bedrijven en particulieren. De laatste tijd doe ik ook veel een op een begeleiding voor creatieven.
Aanbod workshops
Hier volgt een kleine greep uit het aanbod.
Meestal wordt er per aanvraag een plan op maat gemaakt.
Animatieworkshop
Heinz's Magische Fabelwereld
In deze zesdelige workshop inclusief presentatie leer je stap voor stap hoe je een animatiefilm maakt.
Eerst ontwerpen we de fabelwezens. Daarna bedenken we een verhaal, we tekenen een storyboard en knutselen de achtergronden. Met een camera en een laptop nemen we alles foto voor foto op. Tot slot spreken we de stemmen in.
Het resultaat is een geanimeerde documentaire waarin alle fabelwezens tot leven komen.
Duur: 6 - 8 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor groep 6, 7, 8
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Workshop
Groenteportret
Tuinbonen voor het gezicht. Een komkommer als mond. Maiskolven als armen en paprika's als ogen.
Geinspireert op renaissance schilder Arcimboldo gaan we aan de slag om een groenteportret te maken. Aan het eind van de les wordt er van ieder portret een foto gemaakt.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door stichting Blije Buren die de groente levert. Groente dat normaal gesproken niet meer verkocht kan worden en nu een tweede leven krijgt. Hier zullen we ook aandacht aan besteden in de les.
Duur: 1 les van 1 - 1,5 uur
Geschikt voor groep 3 t/m 8
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Animatiecursus
Circus Fiasco
Bij Circus Fiasco gaat er wel eens wat mis: De leeuw temt de leeuwentemmer, de koordanser hangt ondersteboven aan het touw en de olifant zit op de circusdirecteur. Als dat maar goed afloopt...
In deze cursus leer je stap voor stap hoe je een (2d) animatiefilm maakt. Eerst bedenken we het verhaal, tekenen een storyboard, knutselen de achtergronden en de dieren. Met een camera en een laptop nemen we alles foto voor foto op. Het resultaat is een gezamenlijke animatiefilm. Ook krijg je een youtube link van de film.
Duur: 6 - 8 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor groep 6, 7, 8
Kerndoelen: 54, 55 en 56
Gallery
Een kleine selectie animatiefilms gemaakt door de cursisten.
Voor een totaaloverzicht ga naar mijn youtubekanaal.
Hieronder volgt een greep uit het groenteportretten project. Kijk eens naar de verschillen in leeftijd!
Meer informatie vind je op mijn blog.
Kwaliteitskeurmerk
Beroepskunstenaar In de Klas (BIK)
Wil je kinderen enthousiast maken voor kunst en cultuur? Kunstenaars die de opleiding 'Beroepskunstenaars in de Klas' (BIK) hebben gevolgd kunnen daar bij helpen.
BIK’ers hebben de flexibiliteit in huis om ideeën die op school leven tot concrete kunstprojecten uit te werken. BIK’ers durven dingen anders aan te pakken. Bik-projecten hebben een duidelijk begin en eind. Met als eindresultaat een presentatie in de vorm van een voorstelling of een tentoonstelling.
Het BIK-certificaat is geen lesbevoegdheid en de BIK’er werkt daarom onder verantwoordelijkheid van de groepsleerkracht. Het leuke is dat de groepsleerkracht onderdeel wordt van de ervaring. Er zijn meer dan 500 Bik'ers in Nederland en hun diploma wordt landelijk als een kwaliteitskeurmerk beschouwd.
Het belang van kunsteducatie op school
Kunst- en cultuureducatie krijgen binnen het basisonderwijs steeds meer een vaste plek.
Wat kunstvakken je leren, in tegenstelling tot vakken als rekenen en taal, is dat er niet altijd een goed of fout antwoord is. Goed kunstonderwijs betekent: zelfredzaamheid ontplooien, zelf leren nadenken, verbanden zien, keuzes durven maken.Maar ook: zelfexpressie, authenticiteit en reflectie. Kunsteducatie kan uitdagend zijn en als iets eenmaal is gelukt geeft het je zelfvertrouwen een enorme boost. Talent krijgt de ruimte.
Verder blijkt uit hersenonderzoek dat een goeie balans tussen kunsteducatie enerzijds en reguliere vakken anderzijds leidt tot betere leerprestaties.
"The more you like yourself, the less you are like anyone else, which makes you unique."
Walt Disney